urantia logo

 Urantia metopi

LIANA e mail

Newsletter

Λιάνα Τελειώνη

        Λιάνα Τελειώνη

facebook

Διαχείριση του Άγχους

3 DVD

Νεότητα-Λάμψη-Ευεξία

DVD 9

Βελτίωσε την Υγεία σου

6 DVD 2

ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

O Ιδανικός Σύντροφος

στη Ζωή σου

4 DVD

Απέκτησε το Ιδανικό

Βάρος

2 DVD

Αυτοπεποίθηση &

Αυτοεκτίμηση

DVD 7

Ενεργοποίηση Πλούτου

DVD 8

Διακοπή Καπνίσματος

1 DVD

Απαλλαγή από αϋπνία

5 DVD

Ευλογημένη Γονημότητα

gonimotota

Η Εξέλιξη της Ψυχής - Βιβλίο & Cd με 3 διαλογισμούς

banner exelixi 1

Η Εξέλιξη της Ψυχής - 18 Διαλογισμοί σε 6 Cd

banner exelixi 2

 

Reiki- Ολοκληρωμένος Οδηγός της Γνώσης και της Άσκησης

302568 290399397654520 1609721326 n

Γαία - Το Κοσμοδρόμιο των Θεών

banner gea

Η Γνώση που Αφυπνίζει

Λιάνα Τελειώνη Βίντεο Δωρεάν Μαθήματα

2015 09 30 13 22 48.426

Κρύων: Δωρεάν Βιβλία

banner kryon

Η Σοφία του Κρύων

Kryon Wisdom, in Greek

The Urantia Book Δωρεάν 4 Βιβλία

κατάλογος

Η Επιστροφή του Χριστού Δωρεάν Βιβλία

416573 413152328724682 2014103257 o

Βιβλίο από τον Ιησού Μαθήματα Θαυμάτων

Αποτέλεσμα εικόνας για Ιησούς απο την Ναζαρετ

Jiddu Krishnamurti - Ο Ρόλος του Λουλουδιού

Σχετική εικόνα

Οsho - Oι Δέκα μη Εντολές

Αποτέλεσμα εικόνας για οσσο

Έκχαρτ Τόλλε Για το φόβο

Αποτέλεσμα εικόνας για εκχαρτ τολλε

Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ Δωρεάν Mαθήματα

ceb5cebdceb1cf84ceb7 cebdceb1cf84ceb6ceb5cebccf85

Κρύων: Θετικές Δηλώσεις!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για θετικές δηλώσεις

Dr. Robert Morse! - Σώζει Ζωές!!!

Σχετική εικόνα

Χορτοφαγική Ωμοφαγία!

Σχετική εικόνα

Ο νόμος της δικαιοσύνης είναι αδυσώπητος

BernarSo copy

Το Θαύμα των Χυμών

Το Θαύμα των Χυμών

Οι Top 27 Αλκαλικές Τροφές Στον Πλανήτη!

98

Γράμμα στον καρκίνο…

Ένα εμψυχωτικό αποχαιρετιστήριο γράμμα στον καρκίνο...

Το Χρήμα ως Χρέος

banner bank 1

ESM: Το μεγάλο κόλπο λεηλασίας!

Αποτέλεσμα εικόνας για σημαία ευρωπαικής ένωσης

Αποτέλεσμα εικόνας για faght;o

Μην ξεχνάτε ότι πολλές ασθένειες καλυτερεύουν όταν τρώτε τροφές τις οποίες παραμελείτε να τρώτε.

* Σημείωση: Εάν έχετε πρόβλημα υγείας, εγκυμονείτε ή θηλάζετε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν αλλάξετε την διατροφή σας.

To επεξεργασμένο αλεύρι

Προέρχεται από αλεσμένο δημητριακό από το οποίο έχει αφαιρεθεί το φύτρο/ έμβρυο και το περικάρπιο/ πίτουρο. Η λευκή σκόνη έχει μόρια με ψηλό γλυκαιμικό δείκτη και μεγάλη επιφάνεια. Δεν περιέχει τις βιταμίνες τα στοιχεία και τα έλαια του φύτρου, τις ίνες του πίτουρου και την χοντρόκοκκη υφή των δημητριακών που έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.Τα μακαρόνια, μπισκότα και οι πίτες τορτίγιας από ραφιναρισμένο αλεύρι έχουν συνεισφέρει στην παχυσαρκία, στον διαβήτη, στην δυσκοιλιότητα, τον καρκίνο του παχέως εντέρου και στην κακή υγεία των νηπίων και παιδιών.Δυστυχώς το ψωμί ολικής άλεσης 100% δεν είναι πάντα από ολικό αλεύρι 100%, ψωμί που πρέπει να είναι πυκνό, σκληρό στο μάσημα και σπυρωτό.Να διαλέγετε δημητριακά ανεπεξέργαστα, ολικής άλεσης 100%,  γι΄ αυτό τα καλύτερα είναι αυτά που δεν έχουν αλεστεί αλλά βρίσκονται ακόμη στον πρωτογενή τους μορφή.

Δυστυχώς όροι όπως πολύσπορο, πετραλεσμένο, επτάσπορο, 100% σταρένιο, πίτουρο ή σπασμένο σιτάρι δεν δηλώνουν συνήθως ότι το ψωμί δεν περιέχει ραφιναρισμένο αλεύρι. Μερικές φορές μάλιστα το σκούρο ψωμί σικάλεως και το σκούρο ψωμί από σιτάρι περιέχουν χρωστικές ουσίες (Lu, 2009).Παρ’ όλο ότι το φύτρο και το πίτουρο αποτελούν μόνο τα 20% του όγκου ενός σπυριού δημητριακού, τα 2/3 των ινών, οι περισσότερες βιταμίνες και τα περισσότερα μέταλλα περιέχονται σ’ αυτά. Αυτό που μένει όταν αφαιρεθούν το φύτρο και το πίτουρο είναι το ενδοσπέρμιο ή το κεντρικό τμήμα του δημητριακού το οποίο περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και μικρές ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Τελικά το ενδοσπέρμιο περιέχει το ένα τρίτο έως ένα τέταρτο των ινών ενός σπυριού δημητριακού.Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο όταν τα επεξεργασμένα δημητριακά συνδυάζονται με την λευκή ζάχαρη, τα βλαβερά λίπη ή όταν μαγειρεύονται με ανθυγιεινά συστατικά  (Watsonetal. 2007). Όμως το πεπτικό σύστημα του κάθε ανθρώπου έχει την δική του αντοχή στις ίνες των δημητριακών και όταν καταναλώσουμε πολλά ανεπεξέργαστα, τότε παράγονται αέρια που υποδηλώνουν ότι πέρα από ένα σημείο μπορούμε να συμπεριλάβουμε στην διατροφή μας και λίγο λευκό ρύζι και λευκό μακαρόνι. Αποφεύγουμε όμως το λευκό ψωμί και τα επεξεργασμένα δημητριακά για πρωινό.Είναι καλό να αγοράζουμε βιολογικά δημητριακά αν οι τιμές τους είναι λογικές διότι τα σπυριά των δημητριακών είναι πολύ μικρά και μπορούν να απορροφήσουν περισσότερα ζιζανιοκτόνα από άλλες τροφές (Lazarides, 1997).

Σύγκριση συστατικών ολικού ( αλεύρου σιταριού) και επεξεργασμένου αλεύρου σιταριού (Lu, 2009)

Σημαντικές                        Ολικό                        Επεξεργασμένο

Θρεπτικές                           αλεύρι                        αλεύρι

Ουσίες                                σιταριού                      σιταριού

Μέταλλα

Ασβέστιο (mg/ γρ)                 0,44                          0,25

Φώσφορος (mg/ γρ)              3,8                            1,3    

  Zinc (MAE)                        29,0                            8,0

Χαλκός (MAE)                       4,0                            1,6

Σίδηρος (MAE)                   35,0                          13,0

Μαγγάνιο (MAE)                   30,5                             2,8

Σελήνιο (MAE)                      0,04                            0,03

Βιταμίνες

Β1 (mg/ γρ.)                         5,8                             2,2

Β2 (mg/ γρ.)                        0,95                           0,39

Β6 (mg/ γρ.)                         7,5                             1,4

Φολικό οξύ (mg/ γρ)               0,75                          0,11

Βιοτίνη (mg/ γρ.)                116,0                          46,0

Β3 (mg/ γρ.)                        25,2                            5,2

Β5 (mg/ 100 γρ.                    0,37                         0,18

Βιταμίνη Ε (mg/100γρ.)        2,05                        0,08             

Άλφα Άλφα

Πλούσια σε ίνες και ένζυμα, συμπυκνωμένη ενέργεια, αντιμυκητιακά. Τα πλένουμε σχολαστικά και τα ζεματάμε σε λίγο νερό για ένα λεπτό. Όσοι έχουν το αυτοάνοσο νόσημα του λύκου να αποφεύγουν τα φύτρα φασολιών γενικά (Costain, 2001).

Σέλινο

Βιταμίνη C. Βοηθά τους αθλούμενους για να κρατούν υψηλά τα επίπεδα ενέργειάς τους. Κόβουμε τον μίσχο σε κομμάτια που τρώμε μετά την άσκηση. Ο μίσχος τρώγεται γεμιστός με τυρί άπαχο και μαλακό στο οποίο έχουμε ψιλοκόψει λίγα φύλλα σέλινου.

Σταφύλια:

Πλούσια σε βιταμίνη C, βιοφλαβονοειδή, βιταμίνη Α, Β1, Β2, Β6, κάλιο,μαγγάνιο,ασβέστιο,χαλκο, μαγνήσιο, σίδηρο και ρεσβερατρόλη. Τα βιοφλανοειδή είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Η ρεσβερατρόλη ανήκει στις φυτοαλεξίνες τις οποίες παράγουν τα ίδια τα φυτά για την αυτοάμυνά τους. Δρα αντιοξειδωτικά και μειώνει την αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες μας (Murray et al., 2006). Τα σταφύλια είναι διουρητικά, υπακτικά, τονώνουν το μυϊκό και νευρικό σύστημα

(Alexandrakis, 2006) ενώ τα λιπαρά οξέα στα κουκούτσια τους συμβάλουν στην πρόληψη των καρδιοαγγειακών παθήσεων (Alexandrakis, 2006). Αποτελούν εξαιρετικό σνακ πριν την γυμναστική, ελαφρύ και εύπεπτο. Καθαρίζουν το αίμα, το συκώτι και το πεπτικό σύστημα. Οι σταφυλοθεραπείες τριών ημερών με λίγα σταφύλια κάθε δυο ώρες

(συνολικά 7 γεύματα) αποτοξινώνουν, όμως τα σταφύλια πρέπει να είναι πολύ φρέσκα και τα κουκούτσια τους και η φλούδα τους να μασώνται σχολαστικά. Τα σταφύλια πάντα πλένονται σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά και μετά ξεπλένονται γιατί τα ζιζανιοκτόνα είναι ανθεκτικά στο νερό της βροχής (Singha, 1977).

Ποτέ δεν ξεπερνούμε τα τρία κιλά την ημέρα, ενώ είναι καλό να αρχίσουμε με 500 gr. την πρώτη, να συνεχίσουμε με 1 kgr την δεύτερη και αν προσθέσουμε τρίτη ημέρα να φάμε 1,5 kgr. Μετά, για τρεις μέρες τρώμε, ελαφρά ωμά φαγητά το πρωί και το μεσημέρι, ενώ ελαφρά μαγειρεμένα φαγητά το βράδυ. (Singha, 1977). Τα σταφύλια βοηθούν το δέρμα, το κολλαγόνο των ιστών, το κυκλοφορικό και το αναπαραγωγικό σύστημα. Περιέχουν ταννίνη, ενώ τα άγουρα περιέχουν πολύ μηλικό οξύ. Οι έρευνες δείχνουν ότι βοηθούν στους ρευματισμούς, στο συκώτι, στις παθήσεις της χοληδόχου κύστεως, στους κιρσούς, στην υπέρταση και στον έλεγχο της μεγάλης απώλειας αίματος κατά την έμμηνο ρύση

( Sullivan et al., 1997 ). Το τρυγικό οξύ των σταφυλιών διεγείρει τα έντερα. Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο τα καθιστά αντιαναιμικά. Τα άσπρα σταφύλια τρώγονται το πρωί και τα σκούρα το βράδυ. Η διουρητική τους αξία τα καθιστά πολύτιμα για τους νεφρούς. ( Singha, 1997).

Αμύγδαλα:

Περιέχουν τις βιταμίνες Α, Β2, Ε, μαγνήσιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό, πρωτεΐνη (22%), λίπος (56%). Έχουν καθαριστικές και ενυδατικές ιδιότητες, το λίπος τους είναι κυρίως μονοακόρεστο, πράγμα που μας κάνει να αισθανόμαστε κορεσμό για πολλές ώρες ενώ οι ίνες τους κρατούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας σταθερά. 100 gr.αμύγδαλα μας εφοδιάζουν με 22 gr. πρωτεΐνης. Τρώγονται μουσκεμένα αποβραδίς χωρίς τον καφετί φλοιό τους που είναι ερεθιστικός για το πεπτικό σύστημα. Δεν σαπίζουν εύκολα και αποτρέπουν την σήψη των τροφών στο πεπτικό σύστημα. Πρέπει να αποφεύγουμε τα αμύγδαλα όταν είμαστε αλλεργικοί στην ασπιρίνη, αφού περιέχουν πολλά σαλικυλικά άλατα. Τα αμύγδαλα περιέχουν αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και 3% αμυγδαλίνη (Laetrile) πράγμα που τους δίνει την φήμη της αντικαρκινικής τροφής (Murray et al.,2006).

Πειράματα κατέδειξαν ότι τα αμύγδαλα με τον φλοιό τους (!) ωμά ή ψημένα μειώνουν την συνολική χοληστερίνη

(Murray et al.,2006). Αν αλέσουμε αμύγδαλα και τα αναμείξουμε με θερμό (όχι καυτό) νερό μπορούμε να απολεπίσουμε και να καθαρίσουμε το δέρμα του προσώπου με μια μάσκα αμυγδάλου.

Καρπούζι

Τρώγεται μόνο του για να αποφεύγουμε τις ανεπιθύμητες ζυμώσεις στο έντερο. Περιέχει το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που έχουν και οι ντομάτες ή τα ροζ γκρέϊπφρουτ. Περιέχει βιταμίνες Β για ενέργεια και C που καταπολεμά τις φλεγμονές. Καταπολεμά την δυσκοιλιότητα, βοηθά το νευρικό σύστημα, τους νεφρούς, την καρδιά. Διατηρείται κομμένο σε μεγάλες φέτες καλυμμένες με μεβράνη. ( Alexandrakis, 2006)

Αρακάς

Οι ίνες του βοηθούν την λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Σταθεροποιεί τα επίπεδα της ζάχαρης στο αίμα.

Κολοκυθόσποροι:

Περιέχουν ωμέγα – 3 λιπαρά, φυτοστερόλες που ανταγωνίζονται την χοληστερόλη στην απορρόφηση από το έντερο, πρωτεΐνη, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Ε, βιταμίνες Β και Α, ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, φολικό οξύ. Οι φυτοστερόλες υπάρχουν στους ξηρούς καρπούς και σπόρους, στα έλαια τους, στα δημητριακά και τα λαχανικά. Όταν οι σπόροι γίνουν καφέ έχουν ταγκίσει. Οι κολοκυθόσποροι διατηρούνται σε γυάλινο δοχείο στο ψυγείο ενώ αν αλεστούν διατηρούνται στο ψυγείο για μία εβδομάδα. Η μάσησή τους πρέπει να είναι σχολαστική γι αυτό τους μουσκεύουμε απόβραδίς, πράγμα που μας βοηθά στην απορρόφηση των συστατικών τους. Αλέθονται μόνο όταν είναι στεγνοί. Οι φυτοστερόλες αναστέλλουν την ανάπτυξη του καρκίνου στο έντερο, τους μαστούς και τον προστάτη (Costain, 2001).

O ψευδάργυρος τους καθιστά ευεργετικούς στα προβλήματα του προστάτη και την ανδρική στειρότητα. Τα υψηλά επίπεδα των ουσιωδών λιπαρών οξέων, του ψευδαργύρου και των φυτοστερολών καταπολεμούν την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (Murray et al., 2006). Τα ωμέγα- 3 έλαια είναι αντιφλεγμονώδη και προστατεύουν τις αρθρώσεις όταν ασκούμαστε. (Wright, 2008). Οι κολοκυθόσποροι είναι διουρητικοί, ενώ όταν αναμειχθούν αλεσμένοι με ίση ποσότητα μελιού, 6 κουταλιές του γλυκού από το μείγμα πριν το πρόγευμα μας βοηθούν να αποβάλλουμε τα σκουλήκια από το έντερο σε 3 εβδομάδες (Sullivan et al., 1997). Μια κουταλιά της σούπας κολοκυθόσπορους περιέχει 16 gr. Τρώγονται στις σαλάτες, το ψωμί, το ρύζι και τα άλλα δημητριακά ( στις θεραπευτικές συνταγές βρείτε συνταγή πέστο για χορτοφάγους). Επίσης, έχουν υπακτική δράση.

Τοχαρούπι (carob/ locust bean)               

Το γνωρίζουμε και ως το ψωμί του Άγιου Ιωάννη κατάγεται από το αειθαλές χαρουπόδεντρο (Ceratoniasiliqua) που φύεται σε κλίματα ζεστά και ξηρά Τα πράσινα περικάρπια του δέντρου περιέχουν πράσινο πολτό που τρώγεται.Όταν όμως ξεραίνονται γίνονται σκούρο καφέ ενώ ο πολτός ψήνεται και αλέθεται σε αλεύρι / σκόνη που χρησιμοποιείται στο ψήσιμο στον φούρνο και στην παρασκευή γλυκισμάτων. Οι σπόροι μέσα στο περικάρπιο χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πυκνωτικής ουσίας που βρίσκουμε σε παγωτά και κρεμώδη τυριά.

Το χαρούπι βοηθά πολύ όσους είναι αλλεργικοί στην σοκολάτα. Όταν υποκαθιστούμε το κακάο σε σκόνη με το χαρουπάλευρο μειώνουμε την ζάχαρη στην συνταγή κατά 2 κουταλιές της σούπας ( 25 ml) και αυξάνουμε το λίπος κατά 2 κουταλιές της σούπας (25 ml). Επειδή το χαρούπι δεν περιέχει λίπος, το χαρουπάλευρο κάνει την υφή των ψημένων γλυκών λίγο πιο σπυρωτή.  

Το χαρουπάλευρο περιέχει πολύ περισσότερη ζάχαρη, αλλά λιγότερο λίπος από την σκόνη του κακάο. Όσοι δεν θέλουν την διεγερτική καφεΐνη και την θεοβρομίνη, αλκαλοειδές στην σοκολάτα, το χαρουπάλευρο τους είναι πολύτιμο. Δεν περιέχει καφεΐνη ενώ 100 gr. περιέχουν μόνο 3 mg. θεοβρομίνη. 100 gr. σοκολάτας περιέχουν 180 mg. καφεΐνης και 2,320 mg. θεοβρομίνης. Όμως και τα δυο περιέχουν αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή. (Joachim et al., 2008)        

Το χαρούπι θεωρείται φυσικό γλυκαντικό (40 –45% ζάχαρη) όμως είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β ( Β2/ Β3/ Β6 και μέταλλα όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος. Περιέχει επίσης πρωτεΐνη και υδατάνθρακες (KirschMann, 2007).         

Το χαρούπι έχει το 1/3 των θερμίδων της σοκολάτας και είναι πλούσιο σε πηκτίνη. Δεν περιέχει φαινυλαιθυλαμίνες που περιέχονται στην σοκολάτα και προκαλούν ημικρανίες. Το ασβέστιο του χαρουπιού είναι διπλάσιο από αυτό του καφέ και χωρίς το οξαλικό οξύ του κακάο που εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου. 100 gr. χαρουπάλευρου περιέχουν 40 gr. ινών! Το χαρουπάλευρο έχει βιταμίνη Α και εκτός από τα προαναφερθέντα μέταλλα υπάρχουν σ΄αυτό χαλκός, μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος και σελήνιο (Murrayetal.,2006)Το χαρούπι καταπολεμά την διάρροια στα μικρά παιδιά ιδίως αν συνδυαστεί με ξυμένο μήλο που αφήνουμε μερικά λεπτά να γίνει σκούρο. Οι τανίνες του χαρουπιού δεν είναι υδατοδιαλυτές και δεν συνενώνονται με πρωτεΐνες, ούτε τις καθιστού μη διαθέσιμες. Ο τανίνες αυτές έχουν στυπτική δράση στο πεπτικό σύστημα, συνενώνονται  και αδρανοποιούν τις τοξίνες ενώ εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηριδίων. Αναμείξετε 20 gr. χαρουπάλευρου με λίγο βρασμένο μήλο ή λίγο πουρέ γλυκοπατάτας. Επίσης, στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση το το χαρουπάλευρο με τις ίνες και τα ζάχαρα του κάνει την τροφή πιο κολλώδη και ανακουφίζει με την μείωση της παλινδρόμηση του οξέως στον οισοφάγο. 

Το χαρουπάλευρο αποθηκεύεται σε αεροστεγείς και αδιαφανείς συσκευασίες σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος για ένα χρόνο. Αν βρείτε τα περικάρπιά του, αυτά πρέπει να είναι σκούρα καφέ και γυαλιστερά χωρίς τρύπες, σχισμές ή μούχλα (Murrayetal., 2006).        

 Το γνωρίζουμε και ως το ψωμί του Άγιου Ιωάννη κατάγεται από το αειθαλές χαρουπόδεντρο (Ceratoniasiliqua) που φύεται σε κλίματα ζεστά και ξηρά Τα πράσινα περικάρπια του δέντρου περιέχουν πράσινο πολτό που τρώγεται.Όταν όμως ξεραίνονται γίνονται σκούρο καφέ ενώ ο πολτός ψήνεται και αλέθεται σε αλεύρι / σκόνη που χρησιμοποιείται στο ψήσιμο στον φούρνο και στην παρασκευή γλυκισμάτων. Οι σπόροι μέσα στο περικάρπιο χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πυκνωτικής ουσίας που βρίσκουμε σε παγωτά και κρεμώδη τυριά.   

Το χαρούπι βοηθά πολύ όσους είναι αλλεργικοί στην σοκολάτα. Όταν υποκαθιστούμε το κακάο σε σκόνη με το χαρουπάλευρο μειώνουμε την ζάχαρη στην συνταγή κατά 2 κουταλιές της σούπας ( 25 ml) και αυξάνουμε το λίπος κατά 2 κουταλιές της σούπας (25 ml). Επειδή το χαρούπι δεν περιέχει λίπος, το χαρουπάλευρο κάνει την υφή των ψημένων γλυκών λίγο πιο σπυρωτή. 

Το χαρουπάλευρο περιέχει πολύ περισσότερη ζάχαρη, αλλά λιγότερο λίπος από την σκόνη του κακάο. Όσοι δεν θέλουν την διεγερτική καφεΐνη και την θεοβρομίνη, αλκαλοειδές στην σοκολάτα, το χαρουπάλευρο τους είναι πολύτιμο. Δεν περιέχει καφεΐνη ενώ 100 gr. περιέχουν μόνο 3 mg. θεοβρομίνη. 100 gr. σοκολάτας περιέχουν 180 mg. καφεΐνης και 2,320 mg. θεοβρομίνης. Όμως και τα δυο περιέχουν αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή. (Joachim et al., 2008)        

Το χαρούπι θεωρείται φυσικό γλυκαντικό (40 –45% ζάχαρη) όμως είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β ( Β2/ Β3/ Β6 και μέταλλα όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος. Περιέχει επίσης πρωτεΐνη και υδατάνθρακες (KirschMann, 2007).        

Το χαρούπι έχει το 1/3 των θερμίδων της σοκολάτας και είναι πλούσιο σε πηκτίνη. Δεν περιέχει φαινυλαιθυλαμίνες που περιέχονται στην σοκολάτα και προκαλούν ημικρανίες. Το ασβέστιο του χαρουπιού είναι διπλάσιο από αυτό του καφέ και χωρίς το οξαλικό οξύ του κακάο που εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου. 100 gr. χαρουπάλευρου περιέχουν 40 gr. ινών! Το χαρουπάλευρο έχει βιταμίνη Α και εκτός από τα προαναφερθέντα μέταλλα υπάρχουν σ΄αυτό χαλκός, μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος και σελήνιο (Murrayetal.,2006)Το χαρούπι καταπολεμά την διάρροια στα μικρά παιδιά ιδίως αν συνδυαστεί με ξυμένο μήλο που αφήνουμε μερικά λεπτά να γίνει σκούρο. Οι τανίνες του χαρουπιού δεν είναι υδατοδιαλυτές και δεν συνενώνονται με πρωτεΐνες, ούτε τις καθιστού μη διαθέσιμες. Ο τανίνες αυτές έχουν στυπτική δράση στο πεπτικό σύστημα, συνενώνονται  και αδρανοποιούν τις τοξίνες ενώ εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηριδίων. Αναμείξετε 20 gr. χαρουπάλευρου με λίγο βρασμένο μήλο ή λίγο πουρέ γλυκοπατάτας. Επίσης, στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση το το χαρουπάλευρο με τις ίνες και τα ζάχαρα του κάνει την τροφή πιο κολλώδη και ανακουφίζει με την μείωση της παλινδρόμηση του οξέως στον οισοφάγο.                

Το χαρουπάλευρο αποθηκεύεται σε αεροστεγείς και αδιαφανείς συσκευασίες σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος για ένα χρόνο. Αν βρείτε τα περικάρπιά του, αυτά πρέπει να είναι σκούρα καφέ και γυαλιστερά χωρίς τρύπες, σχισμές ή μούχλα (Murrayetal., 2006).

Βερίκοκα:

Για δυο μήνες το καλοκαίρι ως φρέσκο φρούτο αλλά και για όλο τον χρόνο ως ξηρό. Φρέσκο περιέχει βιταμίνη Α, καροτενοειδή, λίγη βιταμίνη C, κάλιο, σίδηρο, βιταμίνη Β2, το αμινοξύ τρυπτοφάνη που στο σώμα μετατρέπεται σε σεροτονίνη και σε βιταμίνη Β3. Η σεροτονίνη δημιουργεί αισιοδοξία, αυξάνει την αυτοεκτίμηση και ελέγχει τις ενορμήσεις ενώ η νιασίνη (Β3) σε έλλειψη προκαλεί λήθαργο! Το κοβάλτιο στο βερίκοκο το κάνει αντιαναιμικό. Το βερίκοκο βοηθά το αναπνευστικό ( 6 βερίκοκα την ημέρα προλαμβάνουν την βρογχίτιδα και το άσθμα) και το πεπτικό ( τα ξηρά είναι υπαικτικά). Τα ξηρά περιέχουν διπλάσια βιταμίνη Α και δεκαπλάσιο σίδηρο από τα φρέσκα (Sullivan et all., 1997) Το λάδι από τους πυρήνες των βερίκοκων είναι αντιγηραντικό, προστατεύει και μαλακώνει το δέρμα καθώς περιέχει βιταμίνη Ε.

Να προσέξετε τα ξηρά βερίκοκα να μην έχουν πορτοκαλί χρώμα διότι έχουν επεξεργαστεί με διοξείδιο του θείου πράγμα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση στους ευαίσθητους στα θειώδη άλατα. Διαλέξτε καφέ ξηρά βιολογικά βερίκοκα. Μην ξεχνάτε να δίνετε τα φρούτα στα παιδιά χωρίς τον πυρήνα τους!

Σύκα

Ασβέστιο για τα οστά και κάλιο για εξισορρόπηση του νατρίου. Βοηθούν το πεπτικό σύστημα, την δυσκοιλιότητα, την υγεία των αρτηριών. Μυοχαλαρωτικά.

Κεράσια

Βόριο ενάντια στην οστεοπόρωση. Αντιγηραντικό καθώς οι ανθοκυανινες είναι αντιφλεγμονώδεις, καρδιοπροστατευτικές και αντιοξειδωτικές. Περιέχουν μελατονίνη που βοηθά την αϋπνία. Τα κεράσια αποτοξινώνουν και βοηθούν τους πνευματικά εργαζόμενους.

Το κριθάρι (barley)

     Σιτηρό πλούσιο σε βιταμίνες Β3, Β6 και μέταλλα όπως κάλιο, σίδηρο, θείο και φωσφορικά οξέα. Περιέχει επίσης ασβέστιο και πρωτεϊνη.

     Ο φλοιός του είναι δύσπεπτος και το αποφλοιωμένο (pearl/ pearled) είναι χαμηλός σε λιπαρά, εύπεπτος σύνθετος υδατάνθρακας χρήσιμος στο δέσιμο μιας σούπας ενώ ταιριάζει με σαλάτες  και με το φαγητό της κατσαρόλας.

     Το κριθάρι περιέχει πολύ λίγη γλουτένη. Το αναποφλείωτο (pot) κριθάρι περιέχει περισσότερες διαλυτές ίνες από άλλα σιτηρά και μαγειρεύεται όπως το ρύζι. Η γεύση του αναποφλοίωτου κριθαριού μοιάζει με εκείνη του καστανού ρυζιού.

     Οι σούπες που περιέχουν κριθάρι βοηθούν τους άρρωστους, αυτούς που βρίσκονται σε ανάρρωση και τους καρδιοπαθείς. Το κριθάρι διεγείρει το ήπαρ και το λεμφικό σύστημα και με αυτόν τον τρόπο βοηθά στην αποτοξίνωση. Φτιάξτε σούπες και βραστά λαχανικά με κριθάρι.

     Το κριθάρι περιέχει τοκοτριενόλη που συμβάλλει στην μείωση της παραγωγής της χοληστερόλης στο ήπαρ. Η βήτα- γλυκάνη του κριθαριού μαζί με τις υπόλοιπες διαλυτές ίνες δεν αφήνουν την χοληστερόλη και τα διαιτητικά λίπη να απορροφηθούν στο έντερο (Balch, 1998)

     Το αλέυρι του κριθαριού (meal) χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού και για το δέσιμο στις σούπες ενώ προστίθεται και στα βραστά.

     Οι νιφάδες του κριθαριού (flakes) είναι συνήθως από αναποφλοίωτο κριθάρι και το κουάκερ απο κριθάρι είναι εξίσου γευστικό και ωφέλιμο όπως αυτό της βρώμης.

     Το επεξεργασμένο κριθάρι (pearl) έχει λιγότερες βιταμίνες και μέταλλα π.χ. λιγότερη βιταμίνη Β1 κατά 60% (Griffin, 2005)

Το φαγόπυρο ή μαυροσίταρο

 Ονομάζεται grits όταν είναι χονδροαλεσμένο. Οι βοτανολόγοι δεν το θεωρούν δημητριακό αλλά σπόρο ενός χαμηλού θάμνου που συγγενεύει με το ραβέντι. Οι διατροφολόγοι το κατατάσσουν στα δημητριακά , γιατί μαγειρεύεται οπως αυτά και οι σπόροι μοιάζουν με αυτούς των δημητριακών.

     Το φαγόπυρο περιέχει πολλή πρωτεϊνη σε σχέση με την χαμηλή ποσότητα των δημητριακών, τις περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις βιταμίνες Ε και Κ, φολικό οξύ και είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. ( Bartimeus, 2009.)

     Υπάρχει αλεύρι φαγοπύρου και τα περίφημα λαζάνια φαγόπυρου (soba noodles) από 100% φαγόπυρο. Το αλεύρι χρησιμοποιείται για να φτιαχτούν κρέπες, ψωμί και προϊόντα φούρνου. Το φαγόπυρο μπορεί να συνοδέψει τα λαχανικά και την πρωτεϊνη αφού αποτελείται κυρίως από σύνθετους υδατάνθρακες και επιπλέον από ίνες διαλυτές που ελαττώνουν την χοληστερόλη στο αίμα και σταθεροποιούν τα επίπεδα ζακχάρου σε αυτό και από αδιάλυτες ίνες που ρυθμίζουν τις κινήσεις του εντέρου.

     Υποκαθιστά καθημερινά τις πατάτες και το ρύζι, ενώ συνδυάζεται με τον αρακά και τα φασόλια. Ακόμη μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, σούπες και βραστά φαγητά.

     Το Kasha είναι φρυγανισμένο φαγόπυρο ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ανατολική Ευρώπη και την Ασία.

     Το αφρυγάνιστο ωμό φαγόπυρο ψήνεται συνήθως όπως το ρύζι και γι΄αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γέμιση λαχανικών. Αν θέλετε να φρυγανίσετε το ωμό φαγόπυρο μόνοι σας στο σπίτι, χρησιμοποιήστε ένα ταψί και ψήστε το μέχρι να γίνει χρυσαφί στους 180º C/ gas mark 4. Η γεύση και η υφή του βελτιώνεται και τρώγεται πιο ευχάριστα από όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό ( Griffin, 2005)

     Το φαγόπυρο μαγειρεύεται σε αναλογία 1 φλυτζάνι ωμού φαγόπυρου προς 2 φλυτζάνια νερού σε χαμηλή φωτιά αφού πρώτα πάρει βράση. Είναι έτοιμο σε 20 λεπτά ( δεν χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας). Το Kasha σιγοβράζει για 10 λεπτά και πολλοί το συνδυάζουν με ψάρι, πουλερικά ή λαχανικά.

     Η ρουτίνη που υπάρχει στο φαγόπυρο είναι βιοφλαβονοειδές που κτίζει το αίμα, βοηθά τα νεφρά, εξουδετερώνει τα όξινα υπολείμματα, καταπολεμά την αρτηριοσκλήρyνση, ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία και μειώνει τις πιθανότητες αιμορραγιών (Balch, 1998, Joachim et al, 2008)

     Ως αντιοξειδωτικό, η ρουτίνη μειώνει την τοξικότητα της οξειδωμένης  LDL χοληστερόλης, εμποδίζει την συνάθροιση των αιμοπεταλίων και καταπολεμά τους φλεβικούς σχηματισμούς στα πόδια (Varvoglis, 2008), Στα φυτά η ρουτίνη μεταφέρει μεταλλικά ιόντα από το χώμα στα επίγεια τμήματά τους.

     Στον άνθρωπο η ρουτίνη παρεμποδίζει το ένζυμο ρεδουκτάση της αλδόζης στους οφθαλμούς και τους νευρώνες. Αν το ένζυμο συσσωρευόταν σε πολύ μεγάλες ποσότητες τότε θα έβλαπτε κυρίως τους διαβητικούς.

     Αν λοιπόν έχετε προβλήματα στο κυκλοφορικό και υποφέρετε από υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη να τρώτε φαγόπυρο για την θεραπευτική του δράση, εκτός αν είστε δυσανεκτικός/ή στην τροφή αυτή.

     Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη και τρώγεται από όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη.

     Καλλιεργείται στα ψυχρά κλίματα διότι αντέχει στα φτωχά εδάφη όπου ωριμάζει σε 60 περίπου ημέρες. Περιέχει 80% άμυλο και 14% πρωτεϊνη. Τμήμα του φλοιού παραμένει στο αλεύρι του φαγόπυρου που έτσι παίρνει την καφετιά απόχρωση του. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι πριν φρυγανιστεί το καλύπτουν με αυγό για να σκληρύνουν το περίβλημα του με πρωτεϊνη.  Έτσι δεν χυλώνει πολύ όταν μαγειρεύεται. Παρ΄ότι δεν περιέχει γλουτένη τα λαζάνια soba ή οι κρέπες από φαγόπυρο διατηρούν την συνεκτικότητά τους διότι ένα μικρό μέρος του αμύλου του φαγόπυρου είναι δομημένο όπως το κόμμι ( Joachim et al. 2008) Το φαγόπυρο περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Η Βρώμη

 Ιδιαίτερα ευαίσθητο δημητριακό που ταγκίζει εύκολα. Γι΄αυτό διατηρείται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Είναι το βασικό συστατικό του χυλού βρώμης (porridge). Στον χυλό η καλύτερη βρώμη είναι στην μορφή νιφάδων πιεσμένων από κυλίνδρους (rolled), ενώ η βρώμη με την μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών έχει κοπεί με ατσάλι χωρίς να υποστεί κάποια επεξεργασία.

     Η βρώμη περιέχει γλουτένη και είναι πολύ όξινη. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε βιταμίνη Ε, Κ, βιοτίνη και φολικό οξύ. Τα μέταλλα που περιέχει η βρώμη είναι: ασβέστιο, χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορος, κάλιο, σελήνιο, πυρίτιο, ψευδάργυρος (Bartimeus, 2009).

     Η βρώμη είναι θερμαντική τροφή και δεν τρώγεται όταν υπάρχει καύσωνας. Περιέχει βήτα- γλυκάνη που είναι διαλυτή ίνα και μειώνει την γλυκόζη και την ινσουλίνη μετά το γεύμα. Η βρώμη προστατεύει την καρδιά και τους πνεύμονες όταν οι δεύτεροι δεν περιέχουν πολύ βλέννα, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο και αυξάνει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις μολύνσεις (Wright, 2008). Η προηγούμενη πρόταση αφορά την προληπτική ιατρική.

     Πως μειώνει την χοληστερόλη η βρώμη; Πράγματι, 5 κουταλιές της σούπας, δηλ. 75 γρ. την ημέρα είναι αρκετές. Η βήτα- γλυκάνη, διαλυτές ίνες που λειτουργούν ως σφουγγάρι. έλκει χολικά οξέα που βασίζονται στην χοληστερόλη προς το έντερο και τα μεταφέρει έξω από το σώμα. Τότε αφαιρείται χοληστερόλη από το αίμα για να κατασκευαστούν περισσότερα χολικά οξέα. Έτσι χαμηλώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα (Costain, 2001).

     Η βρώμη βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα και χαμηλώνει την LDL χοληστερόλη. Οι αντιοξειδωτικές αβενανθραμίδες συντελούν στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νόσων μέσα από τον έλεγχο των ελεύθερων ριζών (Bartimeus, 2009).

     Πάντως η βρώμη περιέχει και διαλυτές και αδιάλυτες ίνες. Η βρώμη που έχει κοπεί με ατσάλι είναι εξαιρετική όμως χρειάζεται πολύ χρόνο να μεγειρευτεί. Οι πιεσμένες από κυλίνδρους νιφάδες βρώμης προετοιμάζονατι σε 12 λεπτά. Η αναλογία είναι 1 φλυτζάνι βρώμης προς 2 φλυτζάνια νερό. Όταν πάρει βράση το νερό προσθέτουμε την βρώμη και 1 ξυμένο και καθαρισμένο μήλο ενώ χαμηλώνουμε την φωτιά ( από τον Οκτωβρίο έως το τέλος του Μαϊου). Ανακατεύουμε συνεχώς για 12΄. Εκτός από το μήλο συνδυάζεται και με την μπανάνα όπως και με τα λαχανικα εν γένει.

     Η κομμένη με ατσάλι βρώμη (1 φλυτζάνι βρώμη προς 4 φλυτζάνια νερό) σιγοβράζει σε 45 λεπτά. Ολόκληρη η βρώμη ( Whole oats/ groats) ( 1 φλυτζάνι βρώμη προς 4 φλυτζάνια νερό) σιγοβράζει σε δυο ώρες.

     Το αλέυρι βρώμης δίνει καταπληκτική γεύση στο ψωμί και τις πίτες. Η βρώμη περιέχει περισσότερο λίπος από τα άλλα δημητριακά, όμως το λίπος της είναι ωφέλιμο και μας βοηθά να χάσουμε βάρος. Οι βιταμίνες Β τονώνουν το νευρικό μας σύστημα και δυναμώνουν τα οστά μας (Mckeith, 2007). 

     95% της σοδειάς της βρώμης είναι κτηνοτροφικό δημητριακό! Δεν αντέχει την ζέστη του καλοκαιριού και ο φλοιός της κολλά στον καρπό ο οποίος έτσι δύσκολα επεξεργάζεται.

     Οι γλυκάνες της βρώμης είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες που κατακρατούν νερό έτσι τα προίόντα φούρνου παραμένουν υγρά και σκληρά στο μάσημα για καιρό. Βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις κάτω από το πίτουρο και χαμηλώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα (Joachim et al, 2008). Η βρώμη είναι πιο μαλακή από τα άλλα δημητριακά αλλά δεν διαχωρίζεται εύκολα σε πίτουρο, φύτρο και ενδοσπέρμιο. Όσο περισσότερο πιέζεται τόσο πιο λεπτή είναι και τόσο πιο γρήγορα παρασκευάζεται.

     Η βρώμη προλαμβάνει την στεφανιαία νόσο όταν αποτελεί τμήμα μιας διατροφής με χαμηλά λιπαρά (Griffin, 2005). Ο γλυκαιμικός της δείκτης είναι χαμηλός.

     Οι νιφάδες που έχουν πιεστεί από κυλίνδρους δεν έχουν τον φλοιό αλλά περιέχουν όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα της βρώμης. Η βρώμη που έχει κοπεί με ατσάλι κρατά τα οισιώδη λιπαρά της διότι η διαδικασία δεν χρησιμοποιεί θερμότητα που θα κατέστρεφε αυτά τα λίπη.

     Το αλεύρι της βρώμης κυκλοφορεί σε διαφορετικές βαθμίδες τραχύτητας. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή μπισκότων, ψωμιού και του χυλού της βρώμης.

Κινόα

Καλλιεργείται για 5.000 χρόνια στο Βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής και ήταν η βασική τροφή των Ίνκας μαζί με την πατάτα. Ανήκει στην οικογένεια του σπανακιού και περιέχει κατά μέσο όρο 15% πλήρη πρωτεϊνη ενώ δεν περιέχει γλουτένη που περιέχει το σιτάρι, η σίκαλη και σε μικρότερο βαθμό το κριθάρι και η βρώμη.

     Το κίνοα περιέχει τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φολικό οξύ, βιταμίνη Ε και μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο και ο ψευδάργυρος.

     Καλό είναι να διατηρείται στα ψυγεία των καταστημάτων. Το περίβλημά του περιέχει πικρές σαπωνίνες. Γι΄αυτό το ξεπλένουμε καλά σε ανοξείδωτη σήτα κάτω από τρεχούμενο νερό πριν το μαγειρέψουμε, Η οδηγία για μούλιασμα για μερικές ώρες πριν το μαγείρεμα είναι λανθασμένη διότι οδηγεί τις πικρές σαπωνίνες στο εσωτερικό του κίνοα πράγμα που το κάνει πικρό και δύσπεπτο (Joachim et al, 2008)

     Το χρώμα του είναι κίτρινο, καφέ σκούρο ή σχεδόν λευκό. Οι λευκές ποικιλίες του κίνοα είναι οι πιο ποιοτικές. Πολλοί chefs το φρυγανίζουν εντελώς μόνο του σε στεγνό τηγάνι για πέντε λεπτά πριν το μαγειρέψουν.

     Το κίνοα ωε σύνθετος υδατάνθρακας περιέχει ίνες, Είναι αγαπημένη τροφή των αυστηρών χορτοφάγων και των αθλητών εξ αιτίας της πρωτεϊνης που περιέχει. Είναι τροφή που βοηθά τα προβλήματα των νεφρών και της ουροδόχου κύστης ενώ είναι πολύ εύπεπτο αν ετοιμαστεί σωστά (Mckeith, 2007).

     Ο βασικός τρόπος μαγειρέματος του κίνοα είναι 1 φλυτζάνι κίνοα προς 3 φλυτζάνια νερό που όταν πάρει βράση προσθέτουμε το κίνοα που έχουμε ξεπλύνει καλά. Αν θέλετε να το φρυγανίσετε σε μέτρια φωτιά σε στεγνό τηγάνι για 5 ' θα το ξεπλύνετε μετά το φρυγάνισμα  και μπορείτε να προσθέσετε λίγες μάυρες σταφίδες και γκρίζο αλάτι ανεπεξεργαστο. Το βράζετε σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένο για 15 λεπτά. Όταν το απομακρίνετε από την φωτιά αφήστε το σκεπασμένο για 10' πριν το σερβίρετε με ελαιόλαδο το οποίο προσθέτετε μετά το μαγείρεμα.

     Το κίνοα είναι λίγο πιο γλυκό από το ανοποφλοίωτο ρύζι και υπάρχει και σε αλέυρι, για την παρασκεύή γλυκών όταν δεν κάνει ζέστη (ότι ψήνεται στον φούρνο θερμαίνει το σώμα.)

     Οι σαπωνίνες του κίνοα το προστατεύουν από τα έντομα και τα πουλιά. Γενικά οι σαπωνίνες είναι γλυκοζίτες δηλ. σάκχαρα ενωμένα με ουσίες μικρής μοριακής μάζας που ονομάζονται "άγλυκο". Το σάκχαρο είναι φορέας του "άγλυκου" επειδή οι γλυκοζίτες είναι διαλυτοί στο νερό. Όταν το άγλυκο γίνεται απαραίτητο για την καταπολέμηση εχθρού ενεργοποιείται υδρολυτικό ένζυμο που απομακρύνει το σάκχαρο. Έτσι ο οργανισμός μας με τους γλυκοζίτες απομακρύνει τα βλαβερά φάρμακα και τους μεταβολίτες τους. Στους γλυκοζίτες υπάγονται οι ανθοκυάνες, οι χρωστικές των φρούτων, τα συγγενή φλαβονοειδή όπως η ρουτίνη και κάποια αντιοξειδωτικά όπως οι θειούχες ενώσεις των σταυρανθών . Οι γλυκοζίτες δεν έχουν γλυκιά γεύση εκτός από την στέβια και την γλυκοριζίνη ενώ ο γλυκοζίτης των πικραμύγδαλων είναι πικρός. (Varvoglis, 2008).

     Οι φυτικές τροφές γενικά περιέχουν λίγες σαπωνίνες που επειδή είναι υδατοδιαλυτές χάνονται στο βράσιμο. Οι ελιές και το ελαιόλαδο περιέχουν σαπωνίνες.

     Οι σαπωνίνες είναι αιμολυτικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κόκκινο κρασί ( με Syrah) περιέχει σαπωνίνες από τον φλοιό των κόκκινων σταφυλιών και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ ελαττώνει την χοληστερόλη (Varvoglis, 2008).  

Σολομός: Πολύτιμη τροφή με μεγάλη διατροφική αξία

Πρόκειται για μια εξαιρετικά νόστιμη τροφή με καρδιοπροστατευτική δράση, που αξίζει να δοκιμάσετε και να εντάξετε στις διατροφικές σας επιλογές.

Παραδοσιακό φαγητό της κουζίνας των Σκανδιναβικών χωρών και της Ρωσίας και gourmet καπνιστή λιχουδιά από τη Σκωτία, ο σολομός, φαίνεται να ξεπερνά τα τοπικά σύνορα και να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στα επίσημα τραπέζια πολλών χωρών ανά την υφήλιο - μεταξύ των οποίων και της δικής μας - αποτελώντας ένα ιδιαίτερο έδεσμα θαλασσινής γεύσης.

Πρόκειται πράγματι, για μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρμα, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μια γερή καρδιά και διαύγεια νου. Αποτελεί το ‘Α’ και το ‘Ω-3’ της διατροφής, καθώς είναι μια από τις καλύτερες πηγές των απαραίτητων για τον οργανισμό, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων – σημαντικών δομικών μονάδων των κυτταρικών μεμβρανών - που δημιουργούν μια φυσική ασπίδα προστασίας στα νοσήματα φθοράς.

Οφέλη για την υγεία

Αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα ισορροπημένων και απορροφημένων πρωτεϊνών, ενώ περιέχει σε σημαντικές ποσότητες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά τα πολύτιμα και απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα.

Πιο συγκεκριμένα, ο σολομός είναι πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως Β6 και Β12), σελήνιο και φώσφορο. Από την άλλη πλευρά, είναι χαμηλός σε θερμίδες και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες και αλάτι, ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο υψηλό ποσοστό χοληστερίνης που διαθέτει.

Επομένως, είναι μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια στα ‘καλά’ λιπαρά και πιο συγκεκριμένα στο αντιφλεγμονώδες εικοσιπεντανοικό οξύ (ΕΡΑ) και δοκοσαεξανοικό οξύ (DHA) [Eur J Clin Nutr, 2003], τα οποία χρησιμοποιούνται ως φάρμακο για την ελάττωση της πηκτικότητας του αίματος, της χοληστερόλης (αύξηση της ‘καλής’ χοληστερίνης, HDL και μείωση της ‘κακής’ χοληστερίνης, LDL) και κατά της εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων και αρρυθμίας [Chest, 2005].

Έχουν δηλαδή μια εξαιρετικά θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία, βοηθώντας, συνάμα, σημαντικά στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου ΙΙ αλλά και της υπέρτασης (INTERMAP), (κυρίως λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων που διαθέτουν).

Συν τοις άλλοις, συνδράμουν στην ελάττωση της κατάθλιψης, των προβλημάτων όρασης, της ψωρίασης, της νόσου Alzheimer, των αρθριτικών και της οστεοπόρωσης, (λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων) [Herz, 2006], συμβάλλοντας παράλληλα στην επανάκτηση της μνήμης και της αύξησης της αντοχής στο αλκοόλ, εξαιτίας της ακετυλοχολίνης που περιέχουν.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα συντελούν στη βελτίωση της διάθεσης και τη μείωση του άγχους, ιδιαίτερα χρήσιμη δράση στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Τέλος, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα βοηθούν τόσο στην καύση του λίπους όσο και στη δημιουργία αναβολικού περιβάλλοντος, που χρησιμεύει ιδιαίτερα σε όσους κάνουν αναερόβια άσκηση (π.χ.

body building). Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στην Νέα Υόρκη, [Κέντρο Cabrini, M. Poon], η νιασίνη, (που περιέχεται στο σολομό) βοηθά σημαντικά στην αύξηση των επιπέδων HDL chol, ενώ στο έγκριτο περιοδικό ‘International Journal of Cancer’, [2005] αποδείχτηκε η προστατευτική αντικαρκινική δράση (καρκίνος προστάτη, στήθους, λ.

εντέρου) των ω-3 λοπαρών οξέων.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης

Εκτιμάται ότι το 85% του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών προσλαμβάνει ανεπαρκείς ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων. Επομένως, μια εβδομαδιαία κατανάλωση 2-3 μερίδων σολομού είναι άκρως ευεργετική καθώς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας κατά 35% και τη γενική θνησιμότητα κατά 17% [μελέτη Harvard School of Medical Health], μειώνοντας παράλληλα τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη του αίματος.

Μια εβδομαδιαία πρόσληψη 300 - 400 gr. ψαριού, αποτελούν την καλύτερη δικλείδα ασφαλείας για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, ενώ θεωρείται η καλύτερη ‘τροφή για τον εγκέφαλο’.

Είναι προτιμότερο να αγοράζετε ολόκληρο φιλέτο της πλευράς του σολομού παρά ξεχωριστά κομμάτια και να προτιμάτε τις φέτες που είναι κομμένες οριζόντια κατά μήκος του ψαριού. Όταν τον διαλέγετε, το χρώμα του πρέπει να είναι ‘ζωντανό’ ρόζ, οι γραμμές της σάρκας του ευδιάκριτες και οι γραμμές του λίπους όχι ιδιαίτερα μεγάλες.

Βαραγιάννης Α. Παναγιώτης

Kλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Med.Sc

banner oikogenia

banner paragelies 2 1

Χρήστος Κιτσινάμας

Christos

info@urantiacenter.gr

Κιν. 697 4820 269

   Χρήστος Κιτσινάμας

facebook

      kryon Hellas 

facebook

  

Κρύων, Ποιος Είσαι;

10396295 826657417424074 2500962341146178147 n

Ιησού, Ποιος Είσαι;

aajeW5GL

Ο Ανώτερος Αγγελικός σου Εαυτός

ceb1cebdcf8ecf84ceb5cf81cebfcf82 ceb5ceb1cf85cf84cf8ccf82 cf86cf89cf84ceb5ceb9cebdceae cebaceb5cf87ceb1ceb3ceb9ceac

Η Μετάβαση του Πλανήτη στη Νέα Γη

10427315 10152763893429232 1753279288421328215 n

Παράλληλη Γη

fullmoon

Επαφή με τους Πνευματικούς σας Οδηγούς

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτιά διαλογισμός

Ο Κοσμικός πόνος της γέννησης

720 849392a8b1a96a459a54b7b167387784

Ιησούς: Ο Φωτεινός Εαυτός σας

Σχετική εικόνα

Η ταυτότητα των «Εργατών του Φωτός»

twin flame heart

Η γαλαξιακή ιστορία των Εργατών του Φωτός

oneness

Οι «Εργάτες του Φωτός» ενσαρκώνονται στη γη

2e97620026b4d1b8ac71eb7196e7a914

 

H αποστολή του εργάτη του φωτός

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ανώτερος Εαυτός 

«Τα Χαρακτηριστικά του Κομιστή Σπίρτων»

Η Πορεία του Πρωταρχικού Δημιουργού

9c6fe1c968db328e216ec811fa7a37c6 XL

Η Ιστορία του Γαλαξία σας

galaxias4

ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ

Σχετική εικόνα

Η ιστορία της ανθρωπότητας

Το Νόημα της Ζωής – Ποιοι Είστε – Το Μεγάλο Σχέδιο

ob eb0c46 11209410 518718224960138 2187445786763 1

Ταξίδια ψυχής!

220px Psyche et LAmour

Η Γαία μιλά

spirit elements

Το 2014 Νέα Εποχή Παγετώνων άρχισε!

Οι ενέργειες της Νέας Γης

Αγρογλυφικά

aa6903b5b0d3b96bcdc5 1428191680

Το Ιερό συμβολαιό μας

iero simvolaio

Άγγελοι στη Γη

neraides1

Η Αλήθεια για τους Αγγέλους

Angel of Light

Η βασιλεία των ουρανών

550 334 230193

Ταξίδι μέσα από το Φως

Screenshot 11 1

"Γειωτές" της Ενέργειας

agioy pneymatos

Αρχάγγελος Μιχαήλ Διαλογισμός

Αποτέλεσμα εικόνας για Αρχαγγελος Μιχαήλ

Η Επταετία της Κάθαρσης

Fφωτια

Ζώντας στην 5η Διάσταση

5278144 lg

Και τον Θεό ποιος τον έκανε;

0000

«Εγώ Ειμί ο Ων»

Moses41

Θεέ μου, Θεέ μου γιατί με εγκατέλειψες;

robert powell1 570 776x600

Eίναι πολύ σημαντικό να ακυρώσετε το κάρμα σας!!!

«Προσδιορισμός της Γηραιάς Ψυχής»

indians1

Γνωρίζετε πόσο γραμμικοί είστε;

Δαυίδ ο αγαπητός...

Άνοιγμα Ιερού Χώρου

Σχετική εικόνα

Τι είναι τα Ζώα Δύναμης

Αποτέλεσμα εικόνας για power animal

Νότος: Φίδι

Αποτέλεσμα εικόνας για φίδι

Δύση: Ιαγουάρος (τζάγκουαρ)

 Αποτέλεσμα εικόνας για Ιαγουάρος Τζαγκουαρ

Βορράς: Κολιμπρί

Αποτέλεσμα εικόνας για κολιμπρί

Ανατολή: Αετός

Αποτέλεσμα εικόνας για Αετός